De eerste avond

Het kappen van de den is achter de rug. Er is weer een mooi feest geweest nadat de den veilig is gelegd en aangekomen in het höl, waar de vaten bier weer af en aangevoerd kunnen worden. De eerste speeldag, aangekomen in de kelder. De grote kaart van het spelgebied zie je tegenmoet. De kapitein heeft met zijn kapploeg het eerste plan voorbereid. Je gaat aan de bar zitten, je treft je vrienden nu voor de eerste speldag. De burgemeester of wethouder is aanwezig in de kelder, wie kijkt hoe de jeugd zich voorbereid om de den te verstoppen. Het gaat weer beginnen, de deur van de kelder dicht en de Kapitein begint zijn verhaal.

Plan uitgelegd, ieder heeft zijn taak gekregen. De den is gehaald en staat voor de kelder. Opletten dat de getrouwden hem nu al niet afpakken. De kelder uitgekomen staat een peloton getrouwden op de fiets al te wachten dat de jonkheid de kelder uitkomt en gaat beginnen. Het spelletje begint om 21:00 maar zodra je de kelder uit komt is het al begonnen. Uitkijken dat je niks verpraat, de getrouwden zijn gelijk gehaaid. Ze spreken je gelijk aan en willen je meteen proberen te laten verpraten. Leuk spelletje, proberen ze iedere keer. Werkt bijna nooit, haha.

21:00, Locatie: Kelder. De dennestrijd is begonnen. Kijk maar goed naar de den, sommigen zullen hem niet meer vaak in daglicht zien. Wachten tot het begint te schemeren en dan jaag de getrouwden maar weg. Lopers aan de den en kar en duwen. Fietsers jagen de getrouwden op. Het spelletje is begonnen. Posten fietsen weg en de getrouwden stappen gelijk op de fiets en verspreiden zich om de den.

De eerste meters gaan altijd door het dorp waar de getrouwden als een zwerm bijen om de den heen fietsen. Hun expres zo ver laten omfietsen is het leukste van de eerste meters, is goed voor hun. Langzaam aan loop je richting het bos en de duisternis in. Nu begint het echt, de postenlijn staat en tempo. Hebben de getrouwden zich goed genoeg verdeeld of houd de postenlijn het goed dicht. Kijken dat je ongezien een stuk verder komt.

Niemand in de buurt, het is stil. De fietsers om de den melden niks van beweging, de getrouwden houden zich stil. Posten omzetten en kijken wat gebeurd. Terwijl dit gebeurd weer verder lopen en kijken dat de den naar de echte verstopplaats gaat. De fietsers jagen en duwen de getrouwden van de den en de posten doen hun werk waardoor je geen getrouwden meer ziet. De den wegduwen, de kar gaat mee met de fietsers en de lopers verdelen zich. Het is gelukt, wachten hoe lang het duurt voordat de getrouwden hem vinden. De den is verstopt..