De Getrouwden

Zonder Getrouwden geen dennestrijd. Getrouwden is de tegenstander van de Jonkheid tijdens de jaarlijkse dennestrijd in Schinveld. Volgens de traditie zijn De Getrouwden oudere mannen en vrouwen die het lastig probeert te maken voor de jeugd de den te verstoppen en zelfs de den af te pakken. Het is een leuk spel waar list en bedrog uitmaken van de dagelijkse bezigheden om de tegenstander om de tuin te leiden zodat de den in het holst van de nacht verstopt kan worden.

Vereniging “De Getrouwden” is een groep gehuwde of samenwonende personen die tijdens de dennestrijd de tegenpartij is van “De Jonkheid”. Momenteel bestaat deze groep uit circa 45 leden, welke momenteel hun onderkomen hebben in hun “höl”, de oude bieb gelegen aan de schoolstraat te Schinveld.

Veel leden van de getrouwden zijn oud-leden van de Jonkheid die overgegaan zijn. Naarmate ze de leeftijd van 35 hebben bereikt worden ze bedankt door de Jonkheid voor hun diensten waarbij ze een vaarwel wordt gezegd tot de volgende dennestrijd waar ze als lid van de Getrouwden nu de taak hebben om de den af te pakken van de Jonkheid. Overgaan naar de Getrouwden gaat meestal gepaard met pijn in het hart, door de vele mooie momenten die zijn meegemaakt bij de Jonkheid. Waarbij sommige momenten en foto’s niet voor daglicht bestemd zijn.

De Getrouwden staat garant aan veel ervaring in de dennestrijd. Doordat veel leden eerst bij de Jonkheid het spel hebben geleerd staan ze bij de Getrouwden vanaf het eerste moment gelijk op scherp. Getrouwden om de tuin leiden is dan ook een van de moeilijkste dingen tijdens de dennestrijd. Echter wanneer dit lukt komen de mooiste en sterkste verhalen boven water drijven. Door de absurde en innovatieve plannen die bedacht en uitgevoerd zijn.

Lid worden

Net als mei-vereniging “De Jonkheid” zijn ook “De Getrouwden” voortdurend op zoek naar versterking van hun gelederen. Dus u woont samen of bent getrouwd en houdt van een fanatiek spel in het dorp, velden en in het bos, dan is vereniging “De Getrouwden” echt iets voor u.

U kunt zich tijdens de dennestrijd, welke dit jaar weer duurt van 17 t/m 30 april, opgeven bij een van de bestuursleden van “De Getrouwden” in het “höl”. Maar u kunt natuurlijk ook eens vrijblijvend kennismaken met de traditie door op vrijdag 20 april mee te doen aan de introductie avond. Op deze manier kan men bij beide partijen vrijblijvend eens een kijkje komen nemen en een avondje in de dennestrijd meespelen.

Voor verdere informatie omtrent deze avond, of een lidmaatschap bij vereniging “De Getrouwden” kunt u gerust contact opnemen met iemand van het bestuur of de leden van deze vereniging. Of kijk eens op hun facebookpagina.