Kapploeg

In de jaarlijkse dennestrijd moeten er verstopplaatsen en tactieken bedacht en uitgevoerd worden om de den te verstoppen en te vinden. Om dit in banen te geleiden en dit slim en tactisch uit te voeren is er een kapploeg die de leiding heeft met het indelen en verdelen van de activiteiten tijdens de dennestrijd. De kapploeg is een groep leden bestaande uit 5 personen met wellicht 1 of 2 aspirant kapploeg leden die de verantwoordelijkheid heeft de leden van de Jonkheid tijdens de dennestrijd aan te sturen.

De kapitein heeft de belangrijkste taak en is de leider van de kapploeg, hij heeft het laatste woord als de plannen gemaakt worden. Hij is samen met de reserve kapitein degene die zijn kapploeg en de leden aanstuurt om achter de den aan te gaan. De kapitein is meestal iemand die het spelletje al jaren speelt en ervaring heeft in het maken van de plannen. Voordat je kapitein wordt zorg je dat je een aantal jaren ervaring hebt in de kapploeg zodat je weet wat je te wachten staat. Naarmate de dennestrijd nadert is de kapploeg bezig met plannen en verstopplaatsen voor te bereiden. In het holst van de nacht of terwijl je met vrienden door het bos loopt zie je plekken in het bos waarvan je ziet, verrekt dit is een mooie plaats.

Nadat je verschillende keren een plaats van dichtbij hebt bekeken en het plan hebt bedacht is de plaats rijp om te gebruiken tijdens de strijd. De taken worden ingevuld en verdeeld en laat het spelletje maar beginnen. Tijd om de getrouwden om de tuin te leiden.