Jonkheid

In enkele gemeentes waar de meifeesten nog traditie zijn, begint 14 dagen voor de meimaand in het diepste geheim de strijd om de Mei-Den.

Ook in ons Schinveld, waar de Meifeesten op grootse wijze worden gevierd, gebeurt dat zo. Twee groepen, de Jonkheid en de Getrouwden, krijgen dan de “Mei-koorts” te verwerken. Elk jaar rukt de kapploeg van de Jonkheid uit om de beste dennenboom (Mei-Den) te kappen in de Schinveldse bossen. Daarmee begint de jaarlijkse grote strijd tussen de Jonkheid en de Getrouwden. Het symboliseert volgens de traditie die in Schinveld in 1954 begon een nieuwe lente, die weer voor de deur staat. Beide partijen bestaan momenteel uit ongeveer 130 leden (80 leden Jonkheid en 50 leden Getrouwden) en gaan tijdens de dennestrijd gekleed in het legergroen.

Bijna iedere Schinveldenaar heeft wel eens in deze strijd meegestreden en de kriebels van de komende strijd in zijn lijf gevoeld. Zoals men wel eens zegt is de strijd telkens weer verslavend. Ondertussen wordt er door de strijdende partijen gefluisterd, dit om de tegenstanders niet in de kaart te spelen. Vanuit de alom bekende Hoej kelder (Thissen) werd de eerste 45 jaar de Jonkheid bestuurd en “gecommandeerd”.

De traditie wil dat de Jonkheid de den als eerste verstopt. De getrouwden gaan dan zoeken, en als ze de den gevonden hebben, is het hun beurt de den te verstoppen. Dag en nacht gaat deze 14 daagse speurtocht door. Als men goed oplet ziet men in de vroege morgen slaperige en bemodderde personen het dorp binnen sluipen, die op wacht hebben gestaan op de verschillende posten.

In de loop der jaren is het voor beide partijen moeilijk geworden om nog een geschikte schuilplaats te vinden voor de Mei-Den. Maar toch vinden de partijen nog steeds een uithoek om ze te verstoppen. De winnende partij is de partij die op de laatste zaterdag van april om 12.00 uur, de Mei-Den in zijn of haar bezit blijkt te hebben. De winnende partij kan zich dan verheugen op een vat bier van de verliezende partij, die de verliezende partij zal aanbieden.

Op deze dag na 12 uur is de strijd gestreden en wordt er weer “vrede” gesloten, want dan wordt het traditionele meifeest weer gehouden, samen met de feestelijke planting van de mooi versierde Meiden op de “Platz” (Het Wilhelminaplein). Met een rondedans en het zingen van het “Mei-Den lied” beginnen de nieuwe meifeesten.

Het typische van onze mei-vereniging is dat alleen leden uit de kern Schinveld worden toegelaten. Heb jij na het lezen van deze tekst de smaak te pakken en wil je lid worden of heb je vragen? Dat kan! Neem contact op met de Secretaris en laat een E-mail achter op:

Info@jonkheid-schinveld.nl

De Mei-Koningin.

Het symbool van de Schinveldse Jonkheid is de nieuwe Mei-Koningin, die al maanden van tevoren in een geheime stemming is gekozen. Traditiegetrouw, op de eerste zondag in mei, wordt ze uitgeroepen op het gemeentehuis. Voorgaand hieraan vinden er op de vrijdag en de zaterdag nog feesten plaats.

Via een feestelijke optocht met de muziekverenigingen en de schutterij, wordt de nieuwe meikoningin gekroond door de jaarlijks gekozen Nestor. De Nestor zal haar steeds begeleiden door het jaar heen bij officiële gelegenheden zoals recepties. Vervolgens is er een ontvangst op het gemeentehuis door de burgemeester, het gemeentebestuur en de geestelijkheid. Met een receptie, en het traditionele Mei-Bal wordt het Meifeest besloten. Hieronder is een voorbeeld van een Schinvelds meipaar weergeven. Zoals men kan zien worden voor dit grootse feest kosten nog moeite bespaard.