Persbericht: Kappen 64ste Mei-Den Jonkheid

De Schinveldse Jonkheid begint samen met de vrienden van de Getrouwden weer aan hun jaarlijkse dennestrijd Fotograaf: Arcèn Bruls

Kappen van de 64ste Mei-Den door “De Jonkheid”

SCHINVELD – Het is alweer zover, het voorjaar is begonnen en daarom maakt de Schinveldse Jonkheid zich weer klaar voor de jaarlijkse dennestrijd. Dit jaar zal op zaterdag 16 april de 64ste Mei-Den gekapt worden door mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld. Om 16.00 uur kunnen leden en belangstellenden zich verzamelen bij het verenigingslokaal aan de Kloosterlaan 9 te Schinveld.

Om 16.15 uur vertrekt “De Jonkheid” naar haar tegenpartij “De Getrouwden”. Vanuit daar gaat men dan gezamenlijk richting bos. Aldaar aangekomen, zullen de eerste klappen van de bijl worden uitgedeeld door de Mei-Koningin van 2015: Soëlla Kleuters. Daarna zullen de jongens van de kapploeg onder leiding van kapitein Andy beumers het zware werk overnemen.

Met het kappen van de Mei-Den wordt ook de traditionele dennestrijd ingeluid. De Mei-Den, een soms wel 800 kilo wegende, dennenboom met een lengte van 15-20 meter, wordt dan door “De Jonkheid” ergens binnen de Schinveldse gemeentegrenzen verstopt. Nu is het de taak van “De Getrouwden” om de den op te sporen. Bijna twee weken lang wordt deze zeer fanatieke strijd, in maar ook zeker ver buiten Schinveld gespeeld: nu eens kapen de ouderen de den van de jongeren, dan weer heeft het omgekeerde plaats. De dennestrijd duurt dit jaar tot en met zaterdag 30 april. Volgens traditie krijgt de partij die op 30 april om 12.00 uur de den in bezit heeft symbolisch een vat bier van de verliezende partij.

Op zaterdag 30 april zal de dennestrijd officieel afgesloten worden door ’s avonds rond 21.00 uur de 64ste Mei-Den onder grote publieke belangstelling recht te zetten op de “Platz”  (Wilhelminaplein). Dit gebeurt door de leden van “De Jonkheid” tezamen met diens tegenpartij en vrienden “De Getrouwden”. Dit planten wordt voorafgegaan door een feestelijke optocht, bestaande uit kinderen met lampionnen, “De Jonkheid” met de versierde Mei-Den en “De Getrouwden”. Deze stoet wordt in samenwerking met het plaatselijke Oranje-Comité georganiseerd. Na het planten van de den wordt door het Meipaar van 2015, Soëlla Kleuters en Jeroen Beumers, de 64ste Mei-Den gezegend met champagne. Vervolgens zal het bekende Mei-Den lied van Joep Rademakers gespeeld worden door de troubadours, Frank Hoenen en Rogier Hellenbrand, en zal de rondedans door de leden van “De Jonkheid” en “De Getrouwden” uitgevoerd worden. Hiermee worden de nieuwe meifeesten ingeluid, die dit jaar plaatsvinden van vrijdag 6 t/m zondag 8  mei in de feesttent in het Burgemeester Adams Sportpark te Schinveld.

Ben jij woonachtig in Schinveld?, Ben of wordt je dit jaar 16?, twijfel dan niet langer en kom zaterdag 16 april een kijkje nemen bij het kappen van de den of op maandagavond 18 april tijdens de introductieavond meespelen.

Personen die zich nog lid willen maken van de Jonkheid kunnen zich dan ook meteen inschrijven bij de secretaris Martijn Meessen.

Voor verdere informatie kan men telefonisch contact opnemen met de secretaris Martijn Meessen op telefoonnummer 06 – 205 65 855 of via e-mail martijnmeessen@jonkheid-schinveld.nl . Meer informatie over de traditie vindt u ook op het internet: www.jonkheid-schinveld.nl of www.degetrouwden-schinveld.nl

De Schinveldse Jonkheid begint samen met de vrienden van de Getrouwden weer aan hun jaarlijkse dennestrijd Fotograaf: Arcèn Bruls
De Schinveldse Jonkheid begint samen met de vrienden van de Getrouwden weer aan hun jaarlijkse dennestrijd
Fotograaf: Arcèn Bruls