63ste Mei-Den planting Jonkheid Schinveld

SCHINVELD – In deze tijd van het jaar krijgen twee groepen, de Jonkheid en de Getrouwden, nu al 62 jaar lang de Mei-koorts.

De hoogste koorts heerst waarschijnlijk bij de Jonkheid. Op zaterdag 11 april rukte hun kapploeg onder bevel van kapitein Rick Deserno om 16.00 uur vanaf hun verenigingslokaal uit om in de Schinveldse bossen de 63ste Mei-Den te kappen. Daarmee werd het startsein gegeven voor de jaarlijkse strijd om de lange dennenboom tussen “De Jonkheid” en “De Getrouwden”. De Mei-Den symboliseert de nieuwe lente die is aangebroken. Bijna iedere Schinveldenaar heeft wel eens de strijd meegestreden en ronde deze tijd de kriebels in zijn lijf gevoeld.

Fluisteren
Gedurende de dertiendaagse strijd wordt er door de Jonkheid en de Getrouwden alleen nog maar gefluisterd. Alles rond de Mei-Den wordt geheim gehouden om de tegenstanders niet in de kaart te spelen. Het laatste nieuws omtrent de vorderingen in beide kampen gaat in Schinveld vaak van mond tot mond. Zeker in de cafés hoort men wie de Mei-Den op dat moment in bezit heeft. Groepjes in groene kleding gestoken, vaak bemodderd, sluipen stilletjes aan je voorbij.

Regels
Bij het verstoppen moet men zich aan de regels van het spel houden, die hiervoor in een reglement zijn vastgelegd. Een goede schuilplaats te vinden voor de Mei-Den is in de loop der jaren steeds moeilijker geworden. Praktisch elk plaatsje in de kom van Schinveld en in de velden en bossen heeft al eens gediend ais schuilplaats. Maar de deelnemers zijn heel slim en weten telkens weer een nieuw plekje te vinden. Allerlei invalswegen worden gebruikt om ongezien het dorp binnen te komen met de zeer zware boom. Want de tegenstander slaapt niet en heeft overal wachtposten, tot in de velden en bossen toe, die elkaar op gezette tijden aflossen.

Geheime plaatsen
De traditie wil dat de Jonkheid de vers gekapte Mei-Den ongezien binnen de oude gemeentegrenzen van Schinveld brengt, waar ze goed verstopt moet worden. Nu begint de taak van de Getrouwden. Zij moeten de Mei-Den zien te vinden en op hun beurt ongezien naar een veilige schuilplaats verslepen. Het speurwerk wordt dan weer overgenomen door de Jonkheid, die de Mei-Den weer stiekem moeten stelen, de winnende partij is zij, die de Mei-Den op 25 april om 12.00 uur ‘s middags in haar bezit blijkt te hebben. Voor de winnaars is er een symbolisch vat bier, die de verliezende partij moet overhandigen aan de winnaars. Op 25 april eindigt de “oorlog” tussen beide partijen en zal de Jonkheid, gesteund door de Getrouwden de Mei-Den planten op de “Platz” (het Wilhelminaplein).

63ste Mei-Den planting
Om 20.15 uur zullen er lampionnen worden uitgedeeld aan de jeugd, door de leden van het Oranje Comité op de parkeerplaats naast het voormalige Kloeëster aan de Kloosterlaan. Vanaf 20.45 uur zal er een lampionnenoptocht plaatsvinden. Eenmaal aangekomen op de “Platz” begint het spektakel omtrent de Mei-Den planting. Beide partijen zullen dan met vereende krachten de Mei-Den rechtzetten. Nadat de Mei-Den rechtgezet is zal het meipaar van afgelopen jaar, Aimée Joosten en Patrick Meessen, de Mei-Den zegenen met champagne.

Vervolgens zal het bekende Mei-Den lied van Joep Rademakers gespeeld worden door de troubadours, Frank Hoenen en Rogier Hellenbrand, en zal de rondedans door de leden van “De Jonkheid” uitgevoerd worden ten teken dat de Meimaand is begonnen en daarmee de Meifeesten welke plaatsvinden van vrijdag 8 t/m zondag 10 mei in de feesttent in het Burgemeester Adams sportpark.

Ook voor de inwendige mens zal op 25 april bij de Mei-Den planting worden gezorgd. Zo staat er een tapwagen met frisdrank en bier. Tevens is LU Music aanwezig voor de muzikale omlijsting van het evenement.