Bente Reijans 67 ste Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid

SCHINVELD – Zoals gebruikelijk vierde mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld in het eerste weekend van mei de traditionele Meifeesten. Als hoogtepunt van de meifeesten werd op de zondag 8 mei de 67ste Meikoningin uitgeroepen.

Reeds in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 mei probeerde een groep oud-leden van “De Jonkheid” onder leiding van Jo ‘Poekie’ Arets de nieuwe Meikoningin van Schinveld te achterhalen. Deze ‘Derde Partij’, zoals zij zichzelf
noemen, groef op een 4-tal adressen een gat in de tuin waarmee zij aangaven dat hier de Koninginne-Den zou komen.

Op zondag 8 mei brak voorzitter Martijn Meessen van mei-vereniging “De Jonkheid” om 14.00 uur de spanning onder het publiek voor het gemeentehuis en riep Bente Reijans, wonende in de Mariabergstraat te Schinveld, uit tot nieuwe Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid.

De prille Meikoningin is 22 jaar en volgt de opleiding: Helpende plus op het Vista college te Sittard. In haar vrije tijd houdt ze van paardrijden bij manege Mols. Bente is geen onbekende binnen de vereniging, haar zus was meikoningin in 2016 en haar opa Hein Verhooren zat vroeger in het bestuur van Meivereniging ‘De Jonkheid’.
Na de uitroeping trokken “De Jonkheid” en “De Getrouwden” in een optocht vergezeld door fanfare St. Lambertus en Nestor Sjoerd Tissingh naar het huis van de kersverse meikoningin. Hier werd zoals gebruikelijk, de Meikoningin
gekroond door de nestor. Vervolgens werd door de leden van de kapploeg, de Koninginne-Den voor het ouderlijk huis geplant waarna er een feestelijke rondgang door het grensdorp volgde. In optocht ging de stoet vervolgens naar het gemeentehuis. Op het gemeentehuis ontving burgemeester Geurts namens het college van de gemeente Beekdaelen de ‘Koninklijke gasten’. Na een kort onderhoud met de afvaardiging namens het college begon de receptie van het nieuwe 67
ste Meipaar in de feesttent op de Bleekplaats in Schinveld. Na afloop van de drukbezochte receptie opende het meipaar het traditionele mei-bal waarop de band “Noizz” hun optreden verzorgde.

Met het traditionele Mei-Bal besloot “De Jonkheid” het 3-daagse meifeest, wat werd voorafgegaan door de traditionele dennestrijd tussen Jonkheid en Getrouwden in de Schinveldse bossen. De twee weken durende strijd om de 69 ste Mei-Den werd gewonnen door “De Jonkheid”.

Foto met dank aan Arcèn Bruls