Dennestrijd

Ja, wij verstoppen een boom in het bos. Voor Schinveldenaren heel gewoon, voor buitenstaanders en buiten dorpsen heel moeilijk te begrijpen. De dennestrijd noemen we het, een strijd tussen de Jonkheid en de Getrouwden die ieder jaar al sinds 1953 plaats vind. Een ware traditie in het dorp. Wea heat de den is een veel gestelde vraag tijdens de laatste 2 weken van april. Die op zijn plaats wordt vervangen door: Wea is de meikoningin? in de eerste week van mei.

Wat is de dennestrijd en waarom houd het zoveel jeugd in het dorp bezig?

Een vat bier, daar doen we het om. Én de eeuwige roem, dat is nog veel belangrijker. Beide, De Jonkheid en De Getrouwden, willen de dennestrijd winnen. Het gaat er soms hard aan toe en er gaat soms veel tijd in de voorbereiding van de plannen zitten. Het belangrijkste is toch wel de gezelligheid die gepaard gaat met het verstoppen van de den. De meest absurde plannen zijn altijd het leukste en geven achteraf de meest spannende sterke verhalen. 2 weken lang duurt het spel en maar goed ook, want het is een echte uitputtingsslag. Zeker de laatste dagen, dan wordt het spel 24 uur per dag gespeeld. Je moet dan constant paraat staan om achter de den aan te gaan. Je zou maar net 5 minuten in bed liggen en de telefoon gaat. Dan sta je binnen 2 minuten weer buiten op de fiets, zo gaat dat.

Wie de laatste zaterdag van april de den om 12:00 heeft mag zich de winnaar van de dennestrijd noemen. Na deze strijd wordt de den door de Jonkheid met hulp van de Getrouwden feestelijk opgezet. Nadien wordt er gezamenlijk een rondedans gemaakt op de Platz om de den onder leiding van de voorgaande Meikoningin. De strijd is streng gestreden en de Meifeesten staan weer voor de deur, eerst uitrusten. Anders valt er niks te feesten.

Activiteiten van de Jonkheid

Zie hieronder de komende en geplande activiteiten van de Jonkheid

AGENDA

De eerste avond

Wouter Haest, Kapitein 2024