Giulia Gradißen 64ste Meikoninginvan de Schinveldse Jonkheid

SCHINVELD – Zoals gebruikelijk vierde mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld in het eerste weekend van mei de traditionele Meifeesten. Als hoogtepunt van de meifeesten werd op de zondag 7 mei de 64ste Meikoningin uitgeroepen. 

Reeds in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei probeerde een groep oud-leden van “De Jonkheid” onder leiding van Jo ‘Poekie’ Arets de nieuwe Meikoningin van Schinveld te achterhalen. Deze ‘Derde Partij’, zoals zij zichzelf noemen, groef op een 4-tal adressen een gat in de tuin waarmee zij aangaven dat hier de Koninginne-Den zou komen.

 

Op zondag 7 mei brak voorzitter Joey Geraets van mei-vereniging “De Jonkheid” om 14.00 uur de spanning onder het publiek voor het gemeentehuis en riep Giulia Gradißen, wonende op de Kloosterlaan te Schinveld, uit tot nieuwe Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid. De prille Meikoningin is 19 jaar en pas afgestudeerd als interieuradviseur aan het Arcus College in Heerlen. In september start ze met de vervolgstudie interieurvormgeving in Eindhoven. In haar vrije tijd houdt ze van indoorskiën, naar voetbalwedstrijden gaan, shoppen en op stap gaan. Ze werkt bij ÇA-VA! Interieur in Heerlen en Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading B.V. in Langraaf.

Giulia is geen onbekende binnen de vereniging, haar neef ging haar enkele jaren geleden voor als nestor van Meivereniging “De Jonkheid”.

Na de uitroeping trokken “De Jonkheid” en “De Getrouwden” in een optocht vergezeld door fanfare St. Lambertus en Nestor Tristan Goffin naar het huis van de kersverse meikoningin. Hier werd zoals gebruikelijk, de Meikoningin gekroond door de nestor. Vervolgens werd door de leden van de kapploeg, de Koninginne-Den voor het ouderlijk huis geplant waarna er een feestelijke rondgang door het grensdorp volgde. In optocht ging de stoet vervolgens naar het gemeentehuis.

Op het gemeentehuis ontving burgemeester Wolfs van Onderbanken de ‘Koninklijke gasten’. Na een kort onderhoud met de burgemeester en wethouders begon de receptie van het nieuwe 64ste Meipaar in de feesttent op de Bleekplaats te Schinveld. Na afloop van de drukbezochte receptie opende het meipaar het traditionele mei-bal waarop de band “Noizz” hun optreden verzorgde.

Met het traditionele Mei-Bal besloot “De Jonkheid” het 3-daagse meifeest, wat werd voorafgegaan door de traditionele dennestrijd tussen Jonkheid en Getrouwden in de Schinveldse bossen. Het vreedzame gevecht om de 65ste Mei-Den werd gewonnen door “De Jonkheid”.