Kappen van de 65ste Mei-Den door “De Jonkheid”

De Schinveldse Jonkheid begint samen met de vrienden van de Getrouwden weer aan hun jaarlijkse dennestrijd Fotograaf: Arcèn Bruls

SCHINVELD – Het is alweer zover, het voorjaar is begonnen en daarom maakt de Schinveldse Jonkheid zich weer klaar voor de jaarlijkse dennestrijd. Dit jaar zal op zaterdag 15 april de 65ste Mei-Den gekapt worden door mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld. Om 16.00 uur kunnen leden en belangstellenden zich verzamelen bij het verenigingslokaal in de Brede maatschappelijke voorziening ( De Sjinskoel).

Om 16.15 uur vertrekt “De Jonkheid” naar haar tegenpartij “De Getrouwden”. Vanuit daar gaat men dan gezamenlijk richting bos. Aldaar aangekomen, zullen de eerste klappen van de bijl worden uitgedeeld door de Mei-Koningin van 2016: Kyenne Reijans. Daarna zullen de jongens van de kapploeg onder leiding van kapitein Dave Hermus het zware werk overnemen.

Met het kappen van de Mei-Den wordt ook de traditionele dennestrijd ingeluid. De Mei-Den, een soms wel 800 kilo wegende, dennenboom met een lengte van 15-20 meter, wordt dan door “De Jonkheid” ergens binnen de Schinveldse gemeentegrenzen verstopt. Nu is het de taak van “De Getrouwden” om de den op te sporen. Bijna twee weken lang wordt deze zeer fanatieke strijd, in maar ook zeker ver buiten Schinveld gespeeld: nu eens kapen de ouderen de den van de jongeren, dan weer heeft het omgekeerde plaats. De dennestrijd duurt dit jaar tot en met zaterdag 29 april. Volgens traditie krijgt de partij die op 29 april om 12.00 uur de den in bezit heeft symbolisch een vat bier van de verliezende partij.

Op zaterdag 29 april zal de dennestrijd officieel afgesloten worden door ’s avonds rond 21.00 uur de 65ste Mei-Den onder grote publieke belangstelling recht te zetten op de “Platz”  (Wilhelminaplein). Dit gebeurt door de leden van “De Jonkheid” tezamen met diens tegenpartij en vrienden “De Getrouwden”. Dit planten wordt voorafgegaan door een feestelijke optocht, bestaande uit kinderen met lampionnen, “De Jonkheid” met de versierde Mei-Den en “De Getrouwden”. Na het planten van de den wordt door het Meipaar van 2016, Kyenne Reijans en Cheylan Thissen, de 65ste Mei-Den gezegend met champagne. Vervolgens zal het bekende Mei-Den lied van Joep Rademakers gespeeld worden door de troubadours, Frank Hoenen en Rogier Hellenbrand, en zal de rondedans door de leden van “De Jonkheid” en “De Getrouwden” uitgevoerd worden. Hiermee worden de nieuwe meifeesten ingeluid, die dit jaar plaatsvinden van vrijdag 5 t/m zondag 7  mei in de feesttent op de Bleekplaats te Schinveld.

Ben jij woonachtig in Schinveld?, Ben of wordt je dit jaar 16?, twijfel dan niet langer en kom zaterdag 16 april een kijkje nemen bij het kappen van de den. Personen die zich nog lid willen maken van de Jonkheid kunnen zich dan ook meteen inschrijven bij de secretaris Martijn Meessen. 

 Voor verdere informatie kan men telefonisch contact opnemen met de secretaris Martijn Meessen op telefoonnummer 06 – 205 65 855 of via e-mail info@jonkheid-schinveld.nl . Meer informatie over de traditie vindt u ook op het internet: www.jonkheid-schinveld.nl of www.degetrouwden-schinveld.nl

De Schinveldse Jonkheid begint samen met de vrienden van de Getrouwden weer aan hun jaarlijkse dennestrijd Fotograaf: Arcèn Bruls
De Schinveldse Jonkheid begint samen met de vrienden van de Getrouwden weer aan hun jaarlijkse dennestrijd
Fotograaf: Arcèn Bruls