Kappen van de 71ste Mei-Den door “De Jonkheid”

SCHINVELD – Het is alweer zover, het voorjaar is begonnen en daarom maakt de Schinveldse Jonkheid zich weer klaar voor de jaarlijkse dennestrijd. Dit jaar zal op zaterdag 13 april de 71ste Mei-Den gekapt worden door mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld.

Om 16.00 uur vertrekt “De Jonkheid” naar haar tegenpartij “De Getrouwden”. Vanuit daar gaat men dan gezamenlijk richting bos. Aldaar aangekomen, zullen de eerste klappen van de bijl worden uitgedeeld door de Mei-Koningin van 2023: Samira Goffin. Daarna zullen de jongens van de kapploeg onder leiding van kapitein Wouter Haest het zware werk overnemen.

Met het kappen van de Mei-Den wordt ook de traditionele dennestrijd ingeluid. De Mei-Den, een soms wel 800 kilo wegende, dennenboom met een lengte van 15-20 meter, wordt dan door “De Jonkheid” ergens binnen de Schinveldse gemeentegrenzen verstopt. Nu is het de taak van “De Getrouwden” om de den op te sporen. Bijna twee weken lang wordt deze zeer fanatieke strijd, in maar ook zeker ver buiten Schinveld gespeeld: nu eens kapen de ouderen de den van de jongeren, dan weer heeft het omgekeerde plaats. De dennestrijd duurt dit jaar tot en met zaterdag 27 april. Volgens traditie krijgt de partij die op de laatste zaterdag van april om 12.00 uur de den in bezit heeft symbolisch een vat bier van de verliezende partij.

Op zaterdag 27 april zal de dennestrijd officieel afgesloten worden door ’s avonds rond 21.00 uur de 71ste Mei-Den onder grote publieke belangstelling recht te zetten op de “Platz” (Wilhelminaplein). Dit gebeurt door de leden van “De Jonkheid” tezamen met diens tegenpartij en vrienden “De Getrouwden”. Dit planten wordt voorafgegaan door een feestelijke optocht, bestaande uit kinderen met lampionnen, “De Jonkheid” met de versierde Mei-Den en “De Getrouwden”. Na het planten van de den wordt door het Meipaar van 2023, Samira Goffin en Kane van Hoeye, de 71ste Mei-Den gezegend met champagne. Vervolgens zal het bekende Mei-Den lied van Joep Rademakers gespeeld worden door de troubadours, Frank Hoenen en Rogier Hellenbrand, en zal de rondedans door de leden van “De Jonkheid” en “De Getrouwden” uitgevoerd worden. Hiermee worden de nieuwe meifeesten ingeluid, die dit jaar plaatsvinden van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei in de feesttent op de Bleekplaats te Schinveld.