Kyenne Reijans 63ste Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid

SCHINVELD – Zoals gebruikelijk vierde mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld in het eerste weekend van mei de traditionele Meifeesten. Als hoogtepunt van de meifeesten werd op de zondag 8 mei de 63ste Meikoningin uitgeroepen.
Reeds in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 mei probeerde een groep oud-leden van “De Jonkheid” onder leiding van Jo ‘Poekie’ Arets de nieuwe Meikoningin van Schinveld te achterhalen. Deze ‘Derde Partij’, zoals zij zichzelf noemen, groef op een 4-tal adressen een gat in de tuin waarmee zij aangaven dat hier de Koninginne-Den zou komen.

Op zondag 8 mei brak voorzitter Joey Geraets van mei-vereniging “De Jonkheid” om 14.00 uur de spanning onder het publiek voor het gemeentehuis en riep Kyenne Reijans, wonende op de Mariabergstraat te Schinveld, uit tot nieuwe Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid. De prille Meikoningin is 18 jaar en volgt de opleiding: Maatschappelijke zorg aan het Leeuwenborg te Sittard. Voor haar opleiding loopt ze stage bij Katharina Kasper in Schinveld. In haar vrije tijd houdt ze van shoppen, uitgaan en leuke dingen doen met vrienden en werkt ze bij de Plus in Schinveld. Kyenne is geen onbekende binnen de vereniging, haar opa Hein Verhooren heeft jarenlang in het bestuur van de Mei-vereniging gezeten.

Na de uitroeping trokken “De Jonkheid” en “De Getrouwden” in een optocht vergezeld door fanfare St. Lambertus en Nestor Cheylan Thissen naar het huis van de kersverse meikoningin. Hier werd zoals gebruikelijk, de Meikoningin gekroond door de nestor. Vervolgens werd door de leden van de kapploeg, de Koninginne-Den voor het ouderlijk huis geplant waarna er een feestelijke rondgang door het grensdorp volgde. In optocht ging de stoet vervolgens naar het gemeentehuis.

Op het gemeentehuis ontving burgemeester Wolfs van Onderbanken de ‘Koninklijke gasten’. Na een kort onderhoud met de burgemeester en wethouders begon de receptie van het nieuwe 63ste Meipaar in de feesttent in het Burgemeester Adams sportpark te Schinveld. Na afloop van de drukbezochte receptie opende het meipaar het traditionele mei-bal waarop de band “Anderkovver” hun optreden verzorgde.

Met het traditionele Mei-Bal besloot “De Jonkheid” het 3-daagse meifeest, wat werd voorafgegaan door de traditionele dennestrijd tussen Jonkheid en Getrouwden in de Schinveldse bossen. Het vreedzame gevecht om de 64ste Mei-Den werd gewonnen door “De Jonkheid”.