Schinveldse Jonkheid maakt zich weer klaar voor de jaarlijkse dennestrijd

Het is alweer zover, het voorjaar is begonnen en daarom maakt de Schinveldse Jonkheid zich weer klaar voor de jaarlijkse dennestrijd. Dit jaar zal op zaterdag 15 april de 70ste Mei-Den gekapt worden door mei-vereniging “De Jonkheid” Schinveld.

Om 14.30 uur kunnen leden en belangstellenden zich verzamelen bij het verenigingslokaal in B.M.V. de Sjinskoel aan de Kloosterlaan te Schinveld. Personen die zich nog lid willen maken kunnen zich dan ook meteen laten inschrijven bij de penningmeester dhr. Rob Scheren of bij de voorzitter van de Getrouwden dhr. Arcèn Bruls

Om 15.00 uur vertrekt “De Jonkheid” naar haar tegenpartij “De Getrouwden”. Vanuit daar gaat men dan gezamenlijk richting bos. Aldaar aangekomen, zullen de eerste klappen van de bijl worden uitgedeeld door de Meikoningin van 2022: Bente Reijans. Daarna zullen de jongens van de kapploeg onder leiding van kapitein Tristan Goffin het zware werk overnemen. Aansluitend aan het kappen van de den, zal de jaarlijkse feestavond plaatsvinden.

Met het kappen van de Mei-Den wordt ook de traditionele dennestrijd ingeluid. De Mei-Den, een soms wel 800 kilo wegende, dennenboom met een lengte van 15-20 meter, wordt dan door “De Jonkheid” ergens binnen de oude Schinveldse gemeentegrenzen verstopt. Nu is het de taak van “De Getrouwden” om de den op te sporen. Bijna twee weken lang wordt deze zeer fanatieke strijd, in maar ook zeker ver buiten Schinveld gespeeld: nu eens kapen de ouderen de den van de jongeren, dan weer heeft het omgekeerde plaats. De dennestrijd duurt zoals de traditie het voorschrijft tot en met 29 april. Volgens traditie krijgt de partij die op deze dag om 12.00 uur de den in bezit heeft symbolisch een vat bier van de verliezende partij.

Op zaterdag 29 april zal de dennestrijd officieel afgesloten worden door ’s avonds rond 21.00 uur de 70ste Mei-Den onder grote publieke belangstelling recht te zetten op de “Platz” (Wilhelminaplein). Dit gebeurt door de leden van “De Jonkheid” tezamen met diens tegenpartij en vrienden “De Getrouwden”. Dit planten wordt voorafgegaan door een feestelijke optocht, bestaande uit kinderen met lampionnen, “De Jonkheid” met de versierde Mei-Den en “De Getrouwden”.

Na het planten van de den wordt door het Meipaar van 2022, Bente Reijans en Sjoerd Tissingh, de 70ste Mei-Den gezegend met champagne. Vervolgens zal het bekende Mei-Den lied van Joep Rademakers gespeeld worden door de troubadours, Frank Hoenen en Rogier Hellenbrand.

Hiermee worden de nieuwe meifeesten ingeluid, die dit jaar plaatsvinden van vrijdag 5 t/m zondag 7 mei in de feesttent op de Bleekplaats te Schinveld.

Voor verdere informatie kan men per e-mail contact opnemen: info@jonkheid-schinveld.nl. Meer informatie over de traditie en het programma van de meifeesten vindt u ook op het internet: www.jonkheid-schinveld.nl